TOMO Trójmiejski Ośrodek Medycyny Orientalnej
Agnieszka Krzemińska - Dietetyka w TMC
Yefim Gamgoneishvili - Klasyczne techniki badania neridianów i ich szczególne znaczenie w praktyce klinicznej i terapii
Li Jie - Ginekologia w TMCh
Jeremy Ross - Połączenie zachodniego ziołolecznictwa i medycyny chińskiej
Li Jie - Jin Gui Yao Lue
Agnieszka Krzemińska - Dietetyka w TMC

 
 
 
Dietetyka w TMC

Cztery sesje po cztery dni każda 

poprowadzi Agnieszka Krzemińska

początek sierpień 2014, Gdańsku

Sesja 1: 07-10.08.2014 - Gdańsk, Hotel DAL 
Sesja 2: 18-21.09.2014 - Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej, Sopot ul.Polna 16/20
Sesja 3: 03-06.01.2015 - Gdańsk, Hotel DAL
Sesja 4: 16-19.05.2015 - Gdańsk, Hotel DAL


PROGRAM ZAAWANSOWANEGO KURSU DIETETYKI
WEDŁUG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Celem kursu na temat dietetyki według medycyny chińskiej jest przedstawienie wiedzy o żywieniu zgodnie z prawami natury.

Wiedza ta pozwala dostosować sposób odżywiania do indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu człowieka, zmieniających się dynamicznie w interakcji z otaczającym światem. Podejście to zakłada uwzględnienie zarówno czynników zewnętrznych (strefa klimatyczna, cykliczne zmiany pór roku, pogoda), jak i wewnętrznych uwarunkowań (indywidualna konstytucja, przejściowe stany zaburzenia równowagi energetycznej). Dietetyka według medycyny chińskiej jest oparta na wiedzy zweryfikowanej przez kilka tysięcy lat obserwacji wpływu różnych czynników na zdrowie człowieka i jest w związku z tym systemem uniwersalnym, skutecznym na każdej długości i szerokości geograficznej.

Wiedza o energetycznej naturze pokarmów, określanej jako termika i smak produktów spożywczych, pozwala dostosować sposób odżywiania do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki świadomemu odżywianiu można nie tylko wzmacniać witalność organizmu i zapobiegać zachwianiu równowagi Yin i Yang (które prowadzi do choroby), ale również stopniowo odzyskiwać zdrowie. Wiedza ta znajduje więc zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i terapii rozmaitych schorzeń za pomocą diety. Jest to metoda bezinwazyjna, całkowicie naturalna i powszechnie dostępna, bazująca na umiejętnym stosowaniu pożywienia, napojów oraz powszechnie dostępnych ziół i przypraw.

Kurs jest adresowany do wszystkich osób zainteresowanych zdobyciem takich umiejętności, czy to do celów własnych, czy w związku z wykonywanym zawodem (lekarz, dietetyk, naturoterapeuta i inne zawody). W trakcie czterech kilkudniowych spotkań można szczegółowo zapoznać się z fizjologią człowieka według medycyny chińskiej, jak również nauczyć się podstaw diagnozy (na podstawie obrazu języka, wyglądu twarzy i sylwetki, zgłaszanych objawów, itp.), by trafnie zdefiniować wzorzec patologii i ustalić adekwatną strategię leczenia schorzeń.

SESJA I


1. Wprowadzenie
  • Tao - współzależność i komplementarność Yin i Yan
  • interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej
  • dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej
  • uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta)
  • wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka

2. Wzorce dysharmonii Yin i Yang

  • wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
  • wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
  • zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)

3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)

  • maxima i minima energetyczne narządów
  • implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia

4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew

  • rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
  • patologiczne formy substancji - Wiatr, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza
  • energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów
  • rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej
  • wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewacz
  • dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju

6. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów

7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów

  • profilaktyka: smaki informacyjne
  • leczenie: zastosowanie terapeutyczne smaków

8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych

  • charakterystyka energetyczna produktów spożywczych według termiki i smaku
  • klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang

9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu

  • niedobór Qi
  • niedobór Yang
  • niedobór Krwi
  • niedobór Yin
  • zastój Qi
  • zastój Krwi
  • nadmiar Yang
  • nadmiar płynów - gorąca wilgoć
  • nadmiar płynów - zimna wilgoć
  • nadmiar Yin - śluz, twarde masy

10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w powszechnych dolegliwościach: (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, dolegliwości klimakteryjne, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, alergie, astma).

 

Sesja II: ELEMENT ZIEMI I ELEMENT METALU

1. Wprowadzenie: fizjologia potrójnego ogrzewacza i cztery filary zdrowia; czynniki wywołujące zaburzenia energii (zasada BA GANG); smak i termika jako podstawowe cechy charakterystyczne produktów spożywczych i ziół.

2. Funkcje obiegu czynnościowego Śledziony i trzustki oraz Żołądka, przebieg meridianów elementu Ziemi

3. Powiązania organów elementu Ziemi z innymi organami (zegar narządów, związek według warstwy, cykl odżywczy, cykl kontrolny)

4. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Ziemi

5. Wzorce patologii Śledziony i Żołądka - przyczyny, objawy i strategie leczenia żywieniem:

  • niedobór Qi Śledziony
  • niedobór Yang Śledziony
  • opadanie Qi Śledziony
  • krwawienia na tle niedoboru Qi Śledziony
  • nagromadzenie zimna i wilgoci w Śledzionie
  • gorąco i wilgoć w Śledzionie i Żołądku
  • nadmiar zimna w Żołądku
  • nadczynność Ognia Żołądka
  • niedobór Yin Żołądka
  • zastój pożywienia w Żołądku
  • zbuntowana Qi Żołądka

6. Funkcje obiegu czynnościowego Płuc i Jelita Grubego, przebieg meridianów elementu Metalu

7. Płuca i skóra a odporność

8. Zależności między organami elementu Metalu i innymi narządami

9. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Metalu

10. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:

  • niedobór Qi Płuc
  • niedobór Yin Płuc
  • nadmiar zimnego śluzu w Płucach
  • nadmiar gorącego śluzu w Płucach
  • atak zimnego wiatru na Płuca
  • atak gorącego wiatru na Płuca
  • atak wiatru i suchości na Płuca
  • zimna wilgoć w Jelicie Grubym
  • pierwotna gorąca wilgoć w Jelicie Grubym
  • wtórna gorąca wilgoć w Jelicie Grubym
  • niedobór płynów w Jelicie Grubym

 

Sesja III: ELEMENT WODY I ELEMENT DRZEWA

1. Funkcje obiegu czynnościowego Nerek i Pęcherza Moczowego, przebieg meridianów elementu Wody

2. Element Wody jako podstawa fizycznej egzystencji człowieka

3. Zależności między organami elementu Wody i innymi narządami

4. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:

  • niedobór Qi Nerek
  • niedobór Yang Nerek
  • niedobór Nerek z nagromadzeniem wody
  • niedobór Yin Nerek
  • niedobór Jing Nerek
  • brak połączenia między Qi Nerek a Qi Płuc
  • nadmiar zimnej wilgoci w Pęcherzu Moczowym
  • gorąca wilgoć w Pęcherzu Moczowym

5. Funkcje obiegu czynnościowego Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego, przebieg meridianów elementu Drzewa

6. Zależności między organami elementu Drzewa i innymi narządami

7. Wpływ emocji na zdrowie człowieka

8. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Drzewa

9. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:

  • niedobór Krwi Wątroby
  • niedobór Yin Wątroby
  • zastój Qi Wątroby
  • niekontrolowane wznoszenie się Yang Wątroby
  • wiatr Wątroby
  • ogień Wątroby
  • gorąco i wilgoć w Wątrobie
  • zimno w kanale Wątroby
  • niedobór Qi Pęcherzyka Żółciowego

 

Sesja IV: ELEMENT OGNIA I ZARYS DIAGNOSTYKI RÓŻNICOWEJ

  1. Funkcje obiegu czynnościowego Serca i Jelita Cienkiego, przebieg meridianów elementu Ognia

  2. Element Ognia jako wyraz subtelnych aspektów egzystencji człowieka (świadomość, postrzeganie świata, emocje)

  3. Zależności między organami elementu Ognia i innymi narządami

  4. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:

  • niedobór Qi Serca
  • niedobór Krwi Serca
  • niedobór Yang Serca
  • niedobór Yin Serca
  • Ogień Serca
  • zimny gęsty śluz blokuje kanały Serca
  • gorąco i śluz blokują kanały Serca
  • gorąco i wilgoć w Jelicie Cienkim
  • zimno i wilgoć w Jelicie Cienkim
  1. Zasady przeprowadzania wywiadu z pacjentem

  2. Podstawy diagnozowania z języka

  3. Przyczyny chorób i rozpoznawanie wzorców patologii będących przyczyną zaburzeń

  4. Identyfikacja powszechnych objawów według syndromów medycyny chińskiej jako warunek skutecznej terapii

  • kaszel
  • katar
  • ból gardła
  • podwyższona temperatura
  • pocenie się
  • zaparcie
  • bóle pleców
  • ból głowy
  • zawroty głowy
  • nadciśnienie
  • bezsenność
  • zaburzenia menstruacji
  • impotencja

9. Co to znaczy „zdrowe odżywianie” w XXI wieku

 
Godziny zajęć dla każdej z sesji: 
   
pierwszy dzień: 11:00 - 12:30, 13:30 - 15:00, 15:30 - 17:00, 17:30 - 19:00,
przerwa obiadowa w godz.: 12:30 - 13:30
   
środkowe dni: 9:00 - 10:30, 11:00 - 12:30, 14:30 – 16:00, 16:30 – 18:00, 
przerwa obiadowa w godz.: 12:30 - 14:30
   
ostatni dzień: 9:00 - 10:30, 11:00 - 12:30, 13:30 – 15:00, 
przerwa obiadowa w godz.: 12:30 - 13:30
   
Kurs obejmuje 120 godzin wykładowych podzielonych na 4 sesje po 30 godziny zajęć w trakcie jednej sesji.
   
Koszt kursu:  możliwe są trzy warianty płatności :

Jednorazowa zapłata za cały kurs:
cena 1800,-zł - termin płatności do 31 lipca 2014.

Płatność w dwóch ratach:
- I rata – 990,-zł – termin płatności do 31 lipca 2014.
- II rata – 990,-zł – termin płatności do
3 stycznia 2015.


Płatność za poszczególne sesje:
- 1 sesja – 390,-zł – termin płatności do 31 lipca 2014.
- 2 sesja – 550,-zł – termin płatności do 18 września 2014.
- 3 sesja – 550,-zł – termin płatności do 3 stycznia 2015.
- 4 sesja – 550,-zł – termin płatności do
16 maja 2015 r.

Cena kursu obejmuje wykłady i materiały do kursu, nie obejmuje natomiast zakwaterowania i wyżywienia.
   
Rejestracja uczestników: Aby dokonać zgłoszenia na kurs należy:
  • Zgłosić chęć udziału w kursie wypełniając poniższy formularz.
  • Potwierdzić zgłoszenie wpłatą zaliczki w kwocie 250,-zł.
  • W podanych terminach dokonać opłat za kurs.
   

Wpłaty należy dokonać na konto organizatora:

PPU EXITO Sp. z o.o., ul. Przebendowskich 27, 81-543 Gdynia
Nr konta : 34 1240 1242 1111 0000 1588 6534
Tytułem: Kurs Dietetyka TMCh 2014-2015 - (prosimy również podać imię i nazwisko osoby której dotyczy wpłata)

Organizator wystawia faktury VAT.

Zastrzegamy sobie prawo odwołania kursu z przyczyn niezależnych od organizatora, w takim przypadku wszystkie zaliczki zostaną zwrócone.

   

Kontakt i informacje:

Roman Szymula
tel. kom.: 504 170 969, tel.: 58 719 9281 w godz. 10.00 - 16.00
email: 
roman@medycynaorientalna.pl

Sławek Grubba
tel. kom.: 602 793 886
email: 
slawek@medycynaorientalna.pl

 

 

Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej - Agnieszka Krzemińska 2014-15
Imię  *
Nazwisko  *
E-mail  *
Adres  *
Telefon  *
Dane do faktury
Uwagi
* Pola wymagane